Pages

Thursday, August 28, 2014

Anakku Tolong Mengemas..!!! Yeayyyy..!!

      Di suatu petang yang indah dengan bersemangat waja aku mulakan kerja melipat baju setelah penat lelah di waktu pagi membuat kerja-kerja rumah yang lain. Sambil melakukan kerja, aku masih mencuba untuk menidurkan sikecilku yang comel lagi bijak dan soleh. Namun usahaku hampa belaka kerana dia tidak mahu tidur dan asyik ingin mengajak bermain. Baiklah sayang...!!! Jom kita main sama-sama ya....


      Okehla berbalik kepada penceritaanku tadi. Disebabkan anakku asyik nak berkepit dan mengajak bermain, aku pun mengambil langkah dengan meletakkannya di dalam WALKER memandangkan dia telah memasuki bulan yang ke-5. 5 bulan lebih dah. Sedang diriku ligat melipat baju aku pun bersembang-sembanglah dengan dia kan. Aku pun saja-saja panggil dia ajak dia tolong lipat baju sama-sama. "Uwais..meh tolong ibu lipat baju meh.." Beberapa saat kemudian dengan lajunya dia mengheret walkernye itu kearah kain-kain yang bertimbun terkena kain-kain yang telah siap dilipat. MasyaAllah......!!! Habesssssssssssssss kain-kain yang telah dilipat itu runtuh... GEDEBUKKKKKKK.....!!!!!!


      Terkejut aku dibuatnya. Aku dengan spontannya gelak kahkahkah..Kemudian aku pun berkata kepadanya "Terima Kasih sayang tolong ibu..pandai sangat.." Hatiku bermonolog.. "Seronok tengok keletah anak kecil ini walaupun penat dengan kerenahnya yang makin lama makin bijak. Jangan dimarahai anak kecil itu kerana dia adalah amanah Allah yang paling besar kepada kita. Apa yang dia lakukan anggaplah suatu hiburan dalam kehidupan. Sudah pasti ia menjadi kenangan yang terindah yang kekal dalam ingatan selama-lamanya ..."   ^^,)

Wednesday, August 27, 2014

Muhammad Uwais Bin Mohd Hafizi

aritu jalan2 bersama sayang2ku (suami dan anak) window shopping as usual kat shopping complex la kan kat mane lagi..hehehe
dengan sengaje nak ngetest anakku .

pergi temapt permainan kanak-kanak...untuk gurgurl ade untuk boboy pun ade..

test dimulai dengan menuju ke tempat permainan gugurl..
mulut die bukan maen kecoh lagi bile nampak ade baby doll yang seakan-akan baby gitu..
emmmm mungkinkah die rase yang die tgok tu baby and die rase die sudah cukup beso..hehehhe

then kami pergi ke temapt permainan boboy pulak..dengan lajunye tangan die mencapai mainan2 tersebut..
lebih-lebih lagi bile nampak robot, spiderman dan seangkatan dengannya...die berminat nampaknye...hehehe

adakah test sudah tamat...??? emm no komen... ^^,)



Wednesday, February 5, 2014

Quotes 5


Thursday, January 30, 2014

PerBezaan




TU DIAAAAAAAA...............!!!!!

haaa ni nak cakap pasal perbezaan yg ketara sangat  zaman sekarang ni kan...
citenye cmni...

suatu hari saya dengan suami pergi breakfast dan dinner kat luar...almaklum la...ada masa kesihatan saya ni tak mengizinkan saya buat kerja yang berat...ada masa perlu rehat..
buat aktiviti yang ringan2 sahaja...risau membebankan..

****************************************

okeyyyyy2.....saya nak mula cerita waktu kami breakfast dulu la ye....
ade sorang mamat die nak merokok...terdengar die bercakap dengan kengkawan die..
katenye camni...: "pompuan tu mengandungla.."

setelah selesai kami makan..mamat tu pun mintak izin pada suami saya..
katenye :
"boleh ke nak merokok..?"

disebabkan kami pun dah abeh makan dan cara die mintak izin tu buat kami rase consider dengan kemahuan die... kami pun benarkan die...dan kami pun berangkatlah...

terdetik dalam hati "mamat tu masih ada rasa hormat pada orang lain.."

******************************************

kesah kedue ni waktu kami dinner...
baru duduk je dah bau asap rokok....
kemudian saya dan suami cuba cari tempat duduk lain yang lebih selesa dan bebas dari rokok..
saya amik tempat dalam kedai tu....tetibe masih ade jugak orang yang merokok...seorang pakcik..
saya tunjuk la isyarat yang kat situ ade orang merokok sambil kipas2 hidung..

saya duduk semula tempat asal tadi...
tgah sedap2 duduk tetibe makcik iaitu bini pakcik tu sound saya dari jauh..
katenye: kalau dah tau tu duduk rumah je..takpayah makan luar... 

perghhhhhhh....mcm tu skali die bleh sound ye...dasat makcik ni...
dari jauh tu die asik menjeling je...saya pun ape lagi berlawan pandang la dgn die...
selesai je depa makan 3 beranak lalu depan meja saya sambil jeling...saya membalas dengan senyuman...

cop nak tnye....salah saya ke..?? dan ape salah saya sebenarnya...??




### ok dah,,,,,itu la cite die...beza orang yg atas tu dengan yang bawah tu...... sekian time kasih... ###

Wednesday, September 18, 2013

Quotes 4










"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (Surah Al-Ahzab : Ayat 59)

Thursday, July 11, 2013

GasTrik


Gastrik ketika mengandung pada bulan puasa…………..!!!!

Selesai mengGOOGLE..!!! Ya Allah…..memang ada orang yang sama sakit seperti saya saat ini…memang saya ade gastric sebelum2 ni lagi…tapi setiap kali puase tak pernah lagi kena serang macamni...dalam google tu cakap ade yang bagi suggestion untuk pergi jumpe pakar.. should i..??


Serius taktau nak buat ape…dah kol mak dah kol suami..depe suruh berbuka sebab takut mudarat kesihatan diri dan bayi.. seriously, gastrik datang tanpa rasa lapar..Cuma terasa diguris2 dicakar2 perut ni…Kalau mampu akanku teruskan perjuangan ibadah ku…sekiranya tidak aku terpakse hentikannye di tengah jalan…. 

Ya Allah ya Tuhanku, aku ingin meneruskan ibadahku kepadaMu…seandainya aku rebah dipertengahan jalan, ampunilah aku… sekiranya sakit ini sebagai penghapus dosa2ku…..aku redha…aku minta kepadaMu..selamatkanlah kandunganku… :’( ….aku ingin melahirkan seseorang yang boleh menjadi pejuang AgamaMu dan penyambung umat KekasihMu, Rasulullah SAW….AMIN…

Quotes 3


Kita pernah dengar ayat seperti ini :

Bilamana kita melakukan kemungkaran atau kemaksiatan, malu dan takutlah hanya kepada Allah bukan pada manusia…

Namun, apa yang hendak saya katakan di sini adalah orang yang malu dan takut kepada manusia yang melihat kemungkaran dan kemaksiatan beliau adalah lebih baik dari orang yang langsung tiada  perasaan itu ketika orang melihatnya. Dengan manusia yang beliau dapat lihat di hadapan matanya sendiri lagi tiada perasaan apatah lagi dengan Allah yang sememangnya beliau tidak nampak.